Voluntariat cu spirit patriotic

În Republica Moldova voluntariatul este susținut de o infrastructură bazată pe legislație, practica societății civile (organizațiile neguvernamentale și instituțiile care implică voluntari, inclusiv filiale ale organizațiilor internaționale active în domeniul voluntariatului) și programe de schimburi internaționale. Activitățile de voluntariat sunt reglementate printr-o lege specială: Legea Voluntariatului.

Chiar dacă entuziasmul tinerilor care fac voluntariat nu este remunerat financiar, aceștia reușesc de multe ori să atragă atenția oamenilor asupra problemelor din comunitate.

Voluntariatul nu înseamnă să faci lucrurile cu uşurinţă şi cu veselie. A fi voluntar înseamnă a lucra zilnic asupra ta, a-ţi cultiva abilităţi noi, a învăţa, a organiza şi desfăşura unele activităţi, a-ţi asuma responsabilitate, a acumula experienţă.

Contribuţia voluntarilor o resimte atât organizaţia în care ei activează, prietenii voluntarilor, comunitatea din care provin, cât şi societatea în întregime. În acelaşi timp, voluntariatul ajută tinerii să obţină şi să-şi dezvolte abilităţile pe care sistemul educaţional formal deseori nu poate să le ofere.

Mulți dintre tinerii Republicii Moldova aleg să practice voluntariatul în timpul lor liber.  Unii o fac pentru un scop caritabil, iar altii pentru patrie si traditii, promovarea valorilor naționale în societate.

Asftel, una dintre aceste asociații de voluntariat ar fi Asociația Obștească Onoare, Demnitate și Patrie,  care are drept scop sensibilizarea societății cu privire la implicarea fiecăruia în vederea protejării valorilor naționale.

“Împreună cu prietenul meu – Vlad Bilețchi am stat la bazele creării acestei organizații, care împreună cu alți oameni frumoși și activi, a ajuns să organizeze evenimente și acțiuni ce au avut un impact mare în rândurile societății. Astfel, am organizat evenimente inedite, precum comemorarea cuplului Ion și Doina Aldea-Teodorovici pe 30 octombrie, sărbătoarea de Dragobete cu toate tradițiile sale frumoase, 1 martie cu genericul “Nici un profesor fără Mărțișor”, 8 martie – Ziua Internațională a Femeii. Activitatea noastră nu se va opri aici, astfel încât intenționăm să organizăm multe alte evenimente inedite, care să implice cât mai mulți tineri și să contribuim la dezvoltarea societății în care trăim” , spune Corina Bezer , tânăra plină de energie, care căută mereu o modalitate de a se dezvolta și a crește ca personalitate.

Acest tip de voluntariat se desfășoară mai mult în cadrul universității de stat, astfel tinerii se pot promova pe ei  și respectiv și universtitatea din care fac parte, a menționat Eugen Olan, voluntar activ al AO Onoare, Demnitate și Patrie.

Anume acest tip de voluntariat îi motivează pe tineri să-și iubească Patria și să fie plini de onoare și demnitate pentru aceasta.

Iar Nicoleta Enachescu, o altă voluntară, afirmă că acest tip de voluntariat îi oferă posibilitatea de a promova în mod liber valorile naționale alături de nişte tineri care au aceleaşi idealuri. Împreună suntem mai puternici, mai încrezuți, mai creativi şi mai motivați, a adăugat aceasta.

Putem observa că voluntariatul  naște în fiecare dintre aceștia Onoare, Demnitate și Patrie – valori pe care trebuie să le aibă fiecare tinăr și nu numai. Ori, după cum o spuneau marile minți ilustre “Demnitatea-i pâinea învierii” , tinerii din asociația Onoare, Demnitate și Patrie vin să-și aducă aportul la consolidarea unei societăți cu onoare, cu demnitate și cu dragoste față de patrie, adevărați fii și fiice ai neamului românesc, indiferent de apartenența statală – Republica Moldova sau România, acești bravi fii și fiice simt, trăiesc și visează românește. În aceeași limbă, din aceleași rădăcini istorice, cu același trecut și viitor, spre o singură cultură – cea românească, a menționat și Vlad Bilețchi, tânăr inițiator al acestei asociații obștești.
Deşi tot mai multe asociații promovează şi cheamă tinerii să contribuie cu ceva în folosul societăţii, mulţi dintre voluntari şi-au exprimat opinia că această mişcare abia se încetăţeneşte în Republica Moldova, tinerii având întâi de toate nevoi materiale după care şi spirit de patriotism, binefacere.

10418247_1572811302988232_7142701406065068780_n 11021150_1570100516592644_2944206927567952773_n 11034187_1570097949926234_7937836497905523179_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s